workshop cyanotype

WORKSHOP: Cyanotype (NL)
(Er is op dit moment geen workshop gepland.)

Cyanotype afdruk van een 4″x5″ polaroid negatief bewerkt met diverse materialen. (© Rens Horn)

“Dit wil je ook graag doen….!”
(Reactie op facebook van een enthousiaste deelnemer aan de workshop.)

In 1842 ontdekte de Engelse fotopionier Sir John Herschel een oplossing van twee ijzerzouten die na droging lichtgevoelig is. Door belichting vormen deze twee ijzerzouten een onoplosbare ijzerverbinding met een kenmerkende blauwe kleur: de cyanotype. De workshop cyanotype leert je stap voor stap hoe deze leuke en eenvoudige techniek werkt.

De workshop

Je wordt ontvangen in mijn atelier in Rotterdam-Zuid (vlak bij het zuidplein) met koffie of thee, waarna een introductie op het cyanotype proces volgt. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van het procedé en materialen die nodig zijn en er worden voorbeelden getoond van de verschillende werkwijzen om tot een beeld te komen. In een demonstratie wordt het hele proces stap voor stap doorlopen en wanneer elke stap voor iedereen duidelijk is ga je zelf aan de slag.
Je gaat je eigen lichtgevoelige papier maken om daarop vervolgens met behulp van de zon of een andere UV-lichtbron je eigen foto af te drukken. Aan het einde van de workshop kunnen alle deelnemers de gemaakte foto meenemen. Bovendien is er de mogelijkheid een setje ijzerzouten aan te schaffen zodat je thuis zelf aan de slag kunt met dit prachtige en meest eenvoudige edel procedé.

Aan het einde van de workshop die in totaal 3 uur duurt, heeft iedereen tenminste één geslaagde afdruk van een eigen foto om mee naar huis te nemen.

Tijdens de workshop wordt relatief onschadelijke chemie gebruikt en is daarom geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. De workshop wordt regelmatig door scholen geboekt.

Impressie van de workshop: het ontwikkelen van de afdruk. Foto’s: © Reggie Goole

Kosten

De workshop kost € 75,- per persoon en er zijn minimaal 6, maximaal 8 deelnemers. Alle materialen die tijdens de workshop gebruikt worden zijn bij de prijs inbegrepen evenals koffie en thee tijdens de workshop.
In de buurt van het atelier is er doorgaans voldoende ruimte om betaald te parkeren. Bus 66 stopt voor de deur en vanaf Zuidplein is het hooguit vijf minuten lopen.

Cyanotype afdruk van gedigitaliseerd analoog kleinbeeld negatief. (© Rens Horn)

Blue of the Vandals

Na afloop van de workshop is het mogelijk een setje cyanotype chemie aan te schaffen. Met één setje “Blue of the Vandals” kun je ruim 100 vellen A4-formaat lichtgevoelig maken. Het setje bestaat uit twee flesjes ijzerzouten voor 2x100ml oplossing, een uitgebreide handleiding met verwijzingen naar extra documentatie en een kleine injectiespuit voor het afmeten van de gebruiksoplossing.
Het setje kost € 35,- inclusief btw.

Het setje “Blue of the Vandals” is ook los te bestellen. Stuur hiervoor een email met je adres gegevens naar onderstaand emailadres. Bij verzending worden portokosten in rekening gebracht.
Het setje is ook te koop in de winkel van het Nederlands Fotomuseum op de Kop van Zuid in Rotterdam (zolang de voorraad strekt).

Data

Op de volgende data staat er een workshop gepland. Wanneer je een groep hebt van minimaal 6 deelnemers kun je contact op nemen voor een privé workshop op een andere datum.

-Er is op het moment geen workshop gepland

De ijsvogel, ingelijste cyanotype van digitaal bestand. (© Rens Horn)

Inschrijven

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van deze leuke en leerzame workshop cyanotype kun je je inschrijven door een email te sturen naar het hieronder vermelde emailadres of het contactformulier in te vullen onder het kopje “ABOUT” in het menu van de website. Je ontvangt dan binnen een aantal dagen een email terug met alle gegevens en de factuur. Wanneer de factuur voldaan is ben je definitief voor de workshop ingeschreven.
Voor vragen kun je uiteraard ook contact opnemen via dit email adres.

hello@rensomatic.nl

Tot ziens!
Met vriendelijke groet,
Rens Horn

Gebleekte cyanotype van een fotogram, bewerkt met inkt. (© Rens Horn)