Workshop Cyanotype door Rens Horn
"Dit wil je ook graag doen....!" Reactie op facebook van een enthousiaste deelnemer aan de workshop.

tijd:
2 uur 30 minuten
plaats: Rotterdam
max. aantal deelnemers: 8
geschikt voor: iedereen van 8 tot 108 :-)
kosten p.p.: € 50,- (inclusief koffie/thee en alle materialen)
eerstvolgende datum: zaterdag 16 december
 
(De workshop kan ook op andere locaties gegeven worden, zoals bij fotoclubs, bedrijven en zelfs bij jou thuis! Afwijkende afspraken qua tijd en aantal deelnemers zijn mogelijk, evenals kortingen voor groepen vanaf 6 personen. Zie verder hieronder om contact op te nemen.)
 
< home
 

In 1842 ontdekte de Engelse fotopionier Sir John Herschel een oplossing van twee ijzerzouten die na droging lichtgevoelig is. Door belichting vormen deze twee ijzerzouten een onoplosbare ijzerverbinding met een kenmerkende blauwe kleur: de cyanotype. De workshop cyanotype leert je stap voor stap hoe deze leuke en eenvoudige techniek werkt.

Tijdens de workshop cyanotype leer je je eigen lichtgevoelige papier maken en daarop vervolgens met behulp van de zon of een andere UV-lichtbron je eigen foto af te drukken. Aan het einde van de workshop kunnen alle deelnemers de gemaakte foto meenemen. Bovendien is er de mogelijkheid een setje ijzerzouten aan te schaffen zodat je thuis zelf aan de slag kunt met dit prachtige en meest eenvoudige edel procedé.

Cyanotype afdruk van een 4"x5" polaroid negatief bewerkt met diverse materialen. (© Rens Horn)
 

de workshop

Je wordt ontvangen in mijn atelier in Rotterdam-zuid, vlak bij het zuidplein, met koffie of thee, waarna een introductie op het cyanotype proces volgt. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van het procedé en materialen die nodig zijn, en er worden voorbeelden getoond van de verschillende werkwijzen om tot een beeld te komen.

In een demonstratie van ongeveer een half uur wordt het hele proces stap voor stap doorlopen en wanneer elke stap voor iedereen duidelijk is ga je zelf aan de slag. De chemie wordt aangemaakt en op mooi aquarelpapier aangebracht waarna het moet drogen. Eén van je eigen, op USB-stick meegenomen digitale bestanden wordt op de laptop voorbereid en als negatief uitgeprint. Van dit negatief maak je vervolgens zelf een afdruk op het eerder voorbereidde papier. Na belichting van het papier ontwikkel je de afdruk in kraanwater waardoor de karakteristieke blauwe kleur tevoorschijn komt. Tot slot moet de afdruk drogen.

Aan het einde van de workshop die in totaal 2 uur en 30 minuten duurt, heeft iedereen tenminste één geslaagde afdruk van een eigen foto om mee naar huis te nemen.

Tijdens de workshop wordt relatief onschadelijke chemie gebruikt en is daarom geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. De workshop wordt regelmatig door scholen geboekt.

Impressie van de workshop: het ontwikkelen van de afdruk. Foto's: © Reggie Goole
 

wat neem je zelf mee

Breng een aantal digitale bestanden op een USB-stick of externe harde schijf mee. We hebben niet de tijd om alle meegebrachte foto's af te drukken maar het ene beeld leent zich beter voor een afdruk dan het andere. Ook is het mogelijk ter plekke te fotograferen en dat af te drukken dus neem je camera en kabeltje mee.
Bij het voorbereiden van het papier is het verstandig een schort voor te doen in verband met vlekken. Er is een schort tijdens de workshop beschikbaar maar het is verstandig niet je beste kleren aan te doen of iets extra's mee te nemen.
Pen en papier voor het maken van notities is natuurlijk ook aan te raden.

NB. Het is toegestaan tijdens de workshop te fotograferen maar voor commercieël gebruik van die foto's moet vooraf schriftelijke toestemming door mij worden verleend. Bovendien vraag ik je bij publicatie van tijdens de workshop gemaakte foto's op sociale media, te vermelden dat ze tijdens mijn workshop zijn gemaakt. De beeldrechten van de foto's, ook de door jou tijdens de workshop gemaakte cyanotypes, zijn uiteraard altijd van jou.

 
Impressie van de workshop: het inspecteren van de belichting en drogende resultaten. Foto's: © Reggie Goole
 

kosten

De workshop kost € 50,- per persoon en er zijn minimaal 6, maximaal 8 deelnemers. Alle materialen die tijdens de workshop gebruikt worden zijn bij de prijs inbegrepen evenals koffie en thee tijdens de workshop.
In de buurt van het atelier is parkeren gratis maar het is vaak lastig een plek te vinden. Bus 66 stopt voor de deur en vanaf zuidplein is het hooguit vijf minuten lopen. Bij inschrijving ontvang je een routebeschrijving.

Cyanotype afdruk van gedigitaliseerd analoog kleinbeeld negatief. (© Rens Horn)
 

blue of the vandals

Na afloop van de workshop is het mogelijk een setje cyanotype chemie aan te schaffen. Met één setje "Blue of the Vandals" kun je ruim 100 vel A4-formaat lichtgevoelig maken. Het setje bestaat uit twee flesjes ijzerzouten voor 2x100ml oplossing, een uitgebreide handleiding met verwijzingen naar extra documentatie, een kleine injectiespuit voor het afmeten van de gebruiksoplossing, en zit in een handgemaakt doosje.
Het setje kost € 35,- inclusief btw.

Het setje "Blue of the Vandals" is ook los te bestellen. Stuur hiervoor een email met je adres gegevens naar onderstaand emailadres. Bij verzending worden portokosten in rekening gebracht. Binnen Nederland komt dat op € 6,95.
Het setje is ook te koop in de winkel van het Nederlands Fotomuseum op de Kop van Zuid in Rotterdam.


Cyanotype set "Blue of the Vandals", ruim voldoende voor 100 afdrukken op A4 formaat. (© Rens Horn)
 

data

Op de volgende data staat er een workshop gepland. Bij veel belangstelling kan er een extra workshop later op de middag gepland worden. De workshop kan worden afgelast wanneer er zich 48 uur voor aanvang minder dan 6 deelnemers hebben ingeschreven, je krijgt dan direct bericht. Wanneer je een groep hebt van minimaal 6 deelnemers kun je contact op nemen voor een privé workshop op een andere datum.

dag datum tijd plaatsen vrij bijzonderheden
         
Zaterdag 16 december 2017 11.00u - 13.30u 3 This workshop will be in English!
         
 
De ijsvogel, ingelijste cyanotype van digitaal bestand. (© Rens Horn)
 

inschrijven

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van deze leuke en leerzame workshop cyanotype kun je je inschrijven door een email te sturen naar het hieronder vermelde emailadres. Je ontvangt dan binnen een aantal dagen een email terug met alle gegevens, een routebeschrijving en de factuur. Wanneer de factuur voldaan is ben je definitief voor de workshop ingeschreven.
Voor vragen kun je uiteraard ook contact opnemen via dit email adres.

hello@rensomatic.nl

Tot ziens!
Met vriendelijke groet,
Rens Horn

 

(Rens Horn is in 1995 afgestudeerd aan de Academie St. Joost in Breda. Sinds die tijd werkt hij in zijn eigen atelier als beeldend kunstenaar / fotograaf, voornamelijk autonoom maar ook in opdracht. Daarnaast is hij verbonden aan het Nederlands Fotomuseum waar hij workshops ontwikkelt en geeft, in de donkere kamer afdrukken maakt van negatieven uit de collectie en deze negatieven digitaliseert. Ook geeft hij sinds 2004 les in diverse richtingen fotografie bij de SKVR in Rotterdam.)

 
< Home
 
Gebleekte cyanotype van een fotogram, bewerkt met inkt. (© Rens Horn)